preskoči na sadržaj
Turistička kultura

 

 
DONJI MUĆ
 
 
Prigodom popisivanja Bosanskog sandžaka 1528. godine prvi put u pisanim ispravama nailazimo na ime Muć. Početkom 18. stoljeća stanovništvo prestaje koristiti naziv Zmina, a ostaje Muć.
 
 
Općina Muć je smještena u srednjem dijelu Dalmatinske zagore, u zaleđu Splita i Solina.
Selo Muć je udaljeno nekih 40-tak kilometara od Splita. Općina Muć obuhvaća 17 naselja, a to su: Donje i Gornje Ogorje, Pribude, Bračevići, Milešina, Vrba, Ramljani, Radunić, Crivac, Donje i Gornje Postinje, Donji Muć, Gornji Muć, Neorić, Sutina, Zelovo i Gizdavac. Stanovnika u sastavu Općine Muć se nalazi 4074, a od toga samo 570 u Donjem Muću. Nalazimo se između planine Svilaja i planine Moseć koje su veoma brdovite. Mućko polje je slabo za obrađivanje. Ostalo zemljište većinom predstavlja krš i kamenjar, ali zato imamo lijepu i dobro očuvanu borovinu sa kojom naši vatrogasci imaju dosta problema ljeti. Kad smo već kod vatrogasaca možemo ih pohvaliti jer su uvijek aktivni i uvijek su spremni obući svoje radno odijelo i uskočiti u svoja vatrogasna vozila.
 
 
 
U našem malom Muću nalazi se Osnovna škola kneza Branimira koja je dobro očuvana i jedna od najljepših. Uz pomoć učitelja, koji nas poučavaju, naše braće i sestre dobro se snalaze u Splitu, a i neki su već iz Muća otišli u Zagreb na fakultet. To ne bi mogli napraviti da nisu dobro krenuli ispočetka. U školi je sačuvano mnogo starih predmeta , trijas Muća, orhideje, diplome mnogih profesora, bivšeg ravnatelja i sadašnje ravnateljice Lidije Zekan, uspješne učiteljice naše škole , koja je predvodila prvu izbornu nastavu - turističke aktivnosti.
 
Imamo predivnu crkvu Male Gospe staru više od 100 godina koja se iz godine u godinu raznim donacijama renovira te prilagođava mještanima. U fazi je izgradnja novog groblja, uređenje župne kuće, te prostora za djecu i župni vjeronauk.
 
U jednom dijelu Muća odali smo čast braniteljima Domovinskog rata tako što smo podigli spomen obilježja za sve branitelje. Spomenik se nalazi na Radači. Svake godine u posebnim prilikama se stavljaju svijeće i cvijeće za poginule branitelje.
 
Kud «Branimir 888» Muć osnovan je s ciljem očuvanja tradicije i običaja Mućkog kraja. Kud je dobio ime po Hrvatskom knezu Branimiru koji je upravo u Muću 888. godine podigao crkvu Sv. Marije. Društvo okuplja članove različite dobi čiji je rad prisutan u sekcijama: dječje folklorne skupine, folklornog ansambla, pjevača tradicijskih napjeva, svirača na tradicijskim glazbalima. Kud Branimira 888 izvodi i koreogrfirani folklor poznatih hrvatskih koreografa. Oni su gosti svake godine u Metkoviću, na Vinkovačkim jesenima, Đakovačkim vezovima… Društvo je nastupalo i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Kud je poznati organizator smotre folklora «Stara je škrinja otvorena» koja se održava svakog ljeta uz rječicu Radaču gdje dolaze mnogi gosti iz Slavonije i drugih mjesta.
 
 Put Gizdavca imamo radne zone kao što su Prisike 0, Prisike 1, a za turizam je pogodan lov i konjički klub .Antonija Kurobasa drži instrukcije jahanja i vodi brigu o konjimaTražilicaKalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Vremenici i dokumenti

Korisni linkovi

Anketa
Smatrate li da je online poučavanje donijelo pozitivne pomake u informatičkom opismenjavanju?


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Forum

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju